Palestin

Era Zionis Kian Berakhir

Gerakan Zionis

Gerakan Zionis adalah satu gerakan yang telah ditubuhkan di Eropah bagi memperjuangkan cita-cita dan nasib bangsa Yahudi yang berhadapan dengan pelbagai masalah di merata tempat dan negara terutamanya di Eropah. Gerakan ini adalah gerakan politik rasis yang menggunakan alasan agama dan semangat bangsa Yahudi yang menyeru untuk membina sebuah negara yang dikhususkan untuk orang Yahudi sahaja iaitu di Palestin. Kewujudan dan kemunculan gerakan ini sebenarnya telah disemarakkan lagi dengan permasalahan ideologi kebangsaan, kebangkitan golongan Protestan dan idea negara bangsa di Eropah terutamanya pada abad ke 19.

Tidak jauh perbezaan di antara kelompok penganut fahaman zionisma walaupun ada di kalangan mereka adalah dari golongan sekular, sosialis, athies mahupun golongan yang kuat beragama kerana hampir keseluruhan mereka memperjuangkan fahaman zionisma yang bertujuan untuk menguasai keseluruhan negara Palestin dan membina wilayah yang dikenali sebagai ‘Israel Raya’ di Asia Barat. Faktor kejayaan projek Zionis ini adalah bergantung kepada penindasan dan penjajahan yang mereka lakukan kepada rakyat Palestin yang tidak berdosa.

Idea penubuhan negara Israel

Cadangan penubuhan negara yang dikhususkan untuk bangsa Yahudi ini telah dibuat oleh Theodore Hertzl yang merupakan salah seorang pengasas gerakan Zionis di dalam gagasannya pada tahun 1896. Manakala kewujudan Pertubuhan Yahudi Antarabangsa (WZO) melalui persidangannya yang pertama di Basle, Switzerland pada 27-29hb Ogos 1897 di bawah pimpinannya telah membuka era aktiviti politik kotor Zionis sebelum mengorak langkah kepada pembentukan negara haram Israel.

Deklarasi Balfour

British yang merupakan kroni kuat gerakan Zionis ini telah sentiasa menyebelahi mereka dengan mengisytiharkan Deklarasi Balfour pada 2hb November 1917 apabila kerajaan British telah memberikan sokongan padu bagi mewujudkan sebuah negara yang dikhususkan untuk bangsa Yahudi di Palestin. Selepas itu berlakulah penghijrahan beramai-ramai yang sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah dan Rusia ke Palestin. Sedikit demi sedikit tanah milik penduduk Palestin dirampas samada dengan cara kekerasan mahupun  dengan cara penipuan oleh pendatang Yahudi.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)

Isu Palestin telah dibawa ke peringkat antarabangsa di atas tuntutan British yang meminta supaya PBB memasukkan isu tersebut ke dalam agendanya. Namun rentetan duka Palestin berpanjangan apabila sidang pleno PBB yang dipengaruhi Zionis telah mengeluarkan ‘Ketetapan 181’ yang malang pada 29hb November 1947 dengan membahagikan 2/3 tanah negara Palestin kepada pendatang haram Yahudi manakala bakinya yang kecil itu diberikan kepada rakyat Palestin yang sah.

NAKBAH Palestin

Rakyat Palestin adalah di kalangan bangsa yang paling malang di dunia kerana mereka dilupakan oleh PBB, negara-negara Arab dan juga umat Islam sendiri. Ketika Zionis erat bekerjasama dengan British dan PBB demi mencapai cita-cita mereka, Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4500 tahun lamanya. Dengan kekalahan yang mengaibkan tentera Arab di dalam peperangan ini dan diikuti dengan penaklukan 78 % bumi Palestin, Yahudi Zionis telah mengumumkan Negara “Israel” pada petang 14hb Mei 1948. British mengundurkan tentera dan pemerintahannya ke atas Palestin apabila Negara Israel  yang merdeka diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948 dalam peristiwa yang dikenali sebagai Nakbah.

Kesan langsung dari Nakbah atau malapetaka 1948 ini ialah kekejaman pasukan tentera rejim Zionis yang telah bertindak mengusir lebih daripada 60 % rakyat Palestin ke negara-negara luar. Rejim Zionis telah menghancurkan lebih 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin. Bahkan yang lebih perit lagi apabila nama Palestin telahpun lenyap dari peta dunia mulai tarikh tersebut.

Nakbah 1948 telah memusnahkan kehidupan rakyat Palestin yang telah hidup di Palestin sejak ribuan tahun lamanya. Adalah amat tidak adil apabila Zionis menjadikan Holocaust yang dilakukan oleh Nazi Jerman sebagai alasan untuk mereka membina rejim mereka di atas  keperitan rakyat Palestin.

Jenayah Ini disahkan lagi apabila PBB yang telah mengeluarkan lebih daripada 110 resolusi mereka supaya mengembalikan hak kira-kira 6.8 juta pelarian Palestin supaya dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Namun tiada satu pun daripada resolusi ini dilaksanakan oleh rejim Zionis.

72 Tahun Nakbah

Kini 72 tahun telah berlalunya Nakbah Palestin, namun rakyat dan negara Palestin terus diganyang rejim Zionis sehinggakan lebih daripada 90 % daripada tanah Palestin dikuasai Zionis, Masjid al Aqsa yang diberkati terus dicabul kesuciannya, ribuan rakyat Palestin yang tak berdosa merengkok di dalam penjara Israel, ekonomi mereka disekat, jutaan di kalangan mereka menjadi pelarian dan tragedi demi tragedi dilakukan dengan penuh kekejaman terhadap rakyat Palestin.

Penindasan, penodaan dan kekejaman yang dilakukan oleh rejim Zionis ini terhadap rakyat dan negara Palestin telah berlarutan dalam tempoh yang amat panjang. Sudah tentulah ianya tidak harus dibiarkan begitu sahaja.

Entiti Zionis di Timur Tengah

              Kewujudan entiti zionis di tengah-tengah negara Arab dan Dunia Islam itu didokongi dengan senjata-senjata pemusnah massa (WMD) termasuk lebih 200 bom nuklear dan kemampuan mereka mengumpulkan bala tentera lebih dari 700 ribu orang dalam masa 72 jam. Semua ini boleh diibaratkan sebagai bom jangkamasa yang boleh meledakkan keamanan dunia sejagat serta pencetus kepada Perang Dunia ke 3. Walau apa pun kelemahan negara-negara Arab dan dunia Islam kini, mereka akan tetap memiliki kekuatan dan kekuasaan. Umat Islam tidak akan berkompromi dengan penjajahan tanah negara-negara umat Islam atau menerima entiti Zionis yang terus berusaha untuk memecahbelahkan mereka. Mereka akan cuba bangkit menentang penjajahan tersebut serta menghapuskannya sebagaimana pernah berlaku kepada penjajahan-penjajahan sebelum ini.

Intifadah Palestin

Intifadah Palestin merujuk kepada kebangkitan rakyat Palestin dalam rangka menentang penindasan dan penjajahan yang dilakukan oleh rejim  Zionis ke atas tanah dan penduduk asal penduduk Negara tersebut.

Siri kebangkitan dan penentangan sebenarnya telah bermula seawal tahun 1920’an apabila Bristish bertindak sebagai agen penjajahan Palestin oleh Yahudi Zionis. Siri penentangan telah dilakukan oleh rakyat Palestin yang telah dipimpin oleh tokoh-tokoh pejuang seumpama Sheikh Izzudin al Qassam, Abdul Qadir al Husaini, Mufti al Haj Amin Husaini dan lain-lain lagi. Namun kekalahan demi kekalahan dialami oleh perjuangan rakyat Palestin di atas perbagai sebab dan masalah-masalah yang tersendiri.

Intifadah yang terbesar yang dipanggil Intifadah Mubarakah berlaku pada 9hb Disember 1987. Ini adalah tarikh bermulanya Intifadah Palestin yang paling bermakna terhadap mereka semua samada di kalangan rakyat yang tinggal di Palestin mahupun di kalangan mereka yang terpaksa menjadi pelarian di negara-negara yang lain.

Matlamat Intifadah

Intifadah tersebut didokongi oleh ribuan rakyat Palestin yang bangkit untuk mengembalikan hak dan maruah mereka yang telah dirampas oleh rejim Zionis. Senjata tunggal yang digunakan mereka untuk menentang kecanggihan dan kekuatan rejim Zionis hanyalah dengan batu-batu di jalanan. Kanak-kanak, remaja dan pemuda bangkit dengan penuh keberanian untuk berhadapan dengan kereta-kereta kebal Israel. Intifadah telah menghilangkan rasa takut dan rendah diri di kalangan mereka malahan telah membawa perubahan baru yang sangat bermakna buat mereka semua.

Intifadah juga telah membangkitkan semangat dan memperkuatkan keyakinan mereka terhadap keadilan Allah dan kekuatan Islam, membuang rasa putus harapan dalam berhadapan dengan penjajahan musuh, menggoyah rasa ego Israel serta mengoncang psikologi mereka, menyekat kekuasaan ekonomi Israel dan mengurangkan penghijrahan Yahudi ke Palestin serta memantapkan identiti Islam di kalangan orang Palestin dan menyuntik semangat perjuangan di atas dasar yang mulia.

 Kesan Intifadah Kepada Agenda Zionis

Intifadah telah membuka tembelang Israel di pentas dunia apabila mereka selama ini  sentiasa mencanang dakwaan bahawa Israel adalah oasis demokrasi di timur tengah. Dunia antarabangsa dipersembahkan dengan sikap sebenar kuasa kolonial Israel yang dibina di atas penindasan dan kezaliman yang tidak berperikemanusiaan terhadap rakyat Palestin. Isu Palestin yang pernah sejuk buat seketika dulu kembali hangat diketengahkan di dalam forum politik global.

Secara umumnya, ekonomi Israel juga  goyah  dengan Intifadah yang berpanjangan. Lebih 4000 supermarket mereka telah ditutup. Kadar  kedatangan dan  aktiviti pelancongan di Israel turut merudum kesan dari kebangkitan generasi muda Palestin. Mereka mengalami kerugian yang melebih 20 billion USD dalam tempoh beberapa tahun pertama sahaja.

Buat kali pertamanya, Israel merasakan bahawa mereka telah hilang rasa keselamatan dan semakin ramai daripada pendatang Yahudi membawa diri mereka kembali ke negara asal mereka di Rusia, Poland, Amerika Syarikat dan lain-lain. Sebagai contohnya, di antara tahun 1989-2000 sahaja, lebih sejuta yahudi Rusia telah berhijrah ke Palestin. Namun kesan dari Intifadah, kadar penghijrahan berkurangan dan lebih daripada 700 ribu orang Yahudi telah melarikan diri dari Palestin. Berita ini tidak diumumkan di media antarabangsa  kerana ianya hanya akan menjatuhkan maruah mereka.

Pemerkasaan Intifadah

Kalau 30 tahun dahulunya HAMAS hanya berbekalkan sokongan pemuda dan remaja yang melontarkan batu, namun kini mereka mempunyai briged ketenteraan yang mampu melancarkan roket sejauh 100 km. Kalau dahulunya mereka hanya menggunakan kamera usang , namun kini mereka punyai stesyen televesyen yang berpusat di Amman, Beirut dan London. Kalau dahulunya mereka hanya punyai pusat tukaran wang, namun kini mereka mampu melancarkan  bank nasional walaupun di bawah runtuhan bangunan akibat serangan terbaru. Bahkan media perdana barat kini mengakui peningkatan sokongan masyarakat Palestin yang semakin mantap dan tidak berbelah bagi kepada kepimpinan mereka yang dibarisi oleh golongan pemimpin yang kental lagi kukuh kepimpinannya.

Era Zionis Kian Berakhir

Perkembangan mutaakhir memperlihatkan kepada dunia luar tentang senario yang sangat merisaukan rejim Zionis yang kini merasakan bahawa agendanya kini hampir sampai ke penghujungnya. Di antara faktor yang dominan adalah :

  1. Penentangan dan kebangkitan yang berterusan di kalangan rakyat Palestin
  2. Kebangkitan dan sokongan kepada Hamas secara massa serta kecenderungan kepada kelompok Islam yang bertegas untuk tidak mengiktiraf negara Israel
  3. Peningkatan kesedaran di kalangan umat Islam dan dunia antarabangsa tentang bahayanya agenda Zionis serta meningkatnya sokongan kepada Palestin
  4. Berkurangnya bilangan penghijrahan beramai-ramai Yahudi ke Palestin
  5. Generasi muda Israel tidak lagi menunjukkan minat untuk menyokong apatah lagi berjuang demi agenda politik Zionis
  6. Pertambahan jumlah rakyat Palestin yang tinggal di tanah jajahan Palestin 1948
  7. Kegagalan Zionis untuk melemahkan semangat juang rakyat Palestin walaupun mereka telah mencuba dengan perbagai cara yang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Negara regim Zionis ini juga tidak akan aman dengan permasalahan dalamannya yang semakin memuncak. Apatah lagi dengan suasana sekelilingnya yang sentiasa hangat dengan pertembungan di antara kelompok yang hak dengan kelompok yang batil. Keganasan dan kekejaman rejim yang luar biasa ini menunjukkan tanda jelas isyarat panik lagi terdesak mereka. Agenda Zionis kian berakhir.

Peranan masyarakat antarabangsa

Fakta-fakta sejarah, kemanusiaan dan undang-undang antarabangsa sebenarnya amat memihak kepada rakyat Palestin yang berhak memiliki ketuanan dan kedaulatan di bumi mereka sediri. Masyarakat dan dunia antarabangsa harus sentiasa memperjuangkan keadilan dan teguh dalam membuat pendirian serta tidak dipengaruhi oleh lobi Zionis di dalam membuat dan melaksanakan keputusan-keputusan mereka.

Peranan umat Islam

Bagi umat Islam, Palestin adalah tanah yang mulia untuk seluruh umat Islam kerana di situlah letaknya Masjid Al Aqsa yang merupakan qiblat pertama umat, tempat berlakunya peristiwa Isra dan Mi’raj, Tanah Suci umat Islam yang ke tiga yang juga merupakan bumi para Nabi. Isu Palestin bukanlah sekadar isu orang-orang Palestin atau orang-orang Arab sahaja bahkan ianya adalah isu umat sejagat. Umat Islam di seluruh dunia harus bersatu bagi memperjuangkan isu ini yang merupakan isu induk umat di abad ini. Perselisihan dan perbezaan mesti diketepikan demi menjayakan misi agung dalam menyelesaikan permasalahan ini.

Sokongan dan Sumbangan dari Malaysia

Isu Palestin dan bahayanya agenda Zionis semakin mendapat tempat di sanubari rakyat Malaysia. Namun kefahaman mengenai isu ini masih perlu diperkasakan lagi melalui penulisan di akhbar dan majalah, ceramah dan pameran serta di media perdana dan alternatif. Sumbangan kemanusiaan, suara di Parlimen serta medan politik antarabangsa pula mesti dipertingkatkan lagi bagi membantu rakyat Palestin yang telah sekian lama tertindas. Tidak keterlaluan jika kita mengatakan bahawa Malaysia seharusnya menjuarai isu sejagat ini, bukan sahaja di kalangan masyarakat tempatan bahkan di persada antarabangsa.

Persoalannya, apakah yang telah dan akan kita lakukan bagi mempastikan berkuburnya agenda Zionis ini?

 

Salam perjuangan

Zainur Rashid Zainuddin

.

Show More

Zainur Rashid Zainuddin

Professor of Obstetrics & Gynaecology School of Medicine International Medical University Seremban, Malaysia Consultant Obstetrician & Gynaecologist Hospital Tuanku Jaafar Seremban, Negeri Sembilan Malaysia
Back to top button
Close
Close